Jcob horloges

Jcob Horloges

Heb je ooit van Jcob horloges gehoord?

Wij van Jcob horloges hebben een prachtige serie horloges ontworpen. Stijlvol, opvallend, sportief en modebewust. Voor iedereen die van een iets ander horloge houdt zit er iets bij. De horloges zijn 45 millimeter groot en beschikken over een Japans Miyota uurwerk. Daarnaast zijn ze voorzien van gehard mineraalglas en is deksel geschroefd. Alle eisen waaraan een goed horloge moet voldoen in onze ogen. Met een prijs vanaf 149,- euro zijn ze bovendien bijzonder goed geprijsd.

 

Een eenwijzer horloge

De naam geeft het eigenlijk al aan. Einzeiger horloges hebben slechts een wijzer. En met die wijzer geeft het zowel de minuten als de uren weer.

Hoe werkt een Einzeiger horloge precies?

Een eenwijzerig horloge heeft eigenlijk dezelfde wijzerplaat als een 'normaal' horloge. In de meeste gevallen is de wijzerplaat verdeeld in 12 uren, een enkel horloge zelfs in 24 uren. Wij kijken hier naar de wijzerplaten die verdeeld zijn in 12 uren. In 12 uur tijd gaat de wijzer een keer helemaal rond.

De streepjes op de wijzerplaat

Maar hoe kun je de tijd aflezen? Daarvoor staan er streepjes tussen de hele uren. De langere streepjes geven de kwartieren aan, de kleine streepjes daar weer tussen markeren een periode van 5 minuten. Zo doet de wijzer van het horloge er een uur over om van bijvoorbeeld de 12 naar de 1 te gaan. Onderweg geeft hij tot op 5 minuten nauwkeurig aan hoe laat het is.

 

Nederlander helpt Einzeiger horloges om zeep

Dat klinkt best wel cru. Maar het is wel waar. De Nederlander Christiaan Huygens staat internationaal bekend als de uitvinder van het ankergang. En dat betekende de ondergang van de eenwijzerige horloges.

Aan het eind van de Middeleeuwen willen mensen de tijd weten. Dat kan in eerste instantie via kerkklokken. De Duitser Per Henlein is de eerste die aan het begin van de 16e eeuw een draagbaar horloge weet te maken met een veermechanisme. Het is het eerste Einzeiger horloge.

Als Christiaan Huygens rond 1675 het ankergang uitvind, kunnen horloges ineens veel preciezer worden gemaakt. De ene wijzer maakt plaats voor twee wijzers, waarmee ook de minuten kunnen worden weergeven. Het duurt jaren voor het nieuwe principe in zwang raakt. Maar met de komst van het ankergang komt langzamerhand wel een einde aan de eenwijzerige horloges.

Ben je geïnteresseerd in de gehele geschiedenis van het horloge? Kijk hier.

Terugkeer naar één wijzer

Terwijl in de jaren tachtig van de vorige eeuw steeds meer mensen een digitaal horloge gaan dragen, komt er ook een tegenbeweging op gang. Botta wordt als het eerste merk gezien dat midden jaren tachtig weer begint met het produceren van Einzeiger horloges. Een kleine trend is geboren.

De Botta Uno, het zegt je misschien niet zoveel. Want hoewel Botta het eerste merk was dat zich op horloges met een wijzer stort, zijn zij niet de bekendste. Dat is ongetwijfeld MeisterSinger. Een ding hebben deze merken gemeen. Je betaalt minimaal 500 euro voor een horloge.

Betaalbare kwaliteit

Een alternatief vinden blijkt niet makkelijk. Belangrijk vinden wij dat de horloges betaalbaar moeten zijn, maximaal 200,- euro, en ze moeten kwalitatief hoogwaardig zijn. Die combinatie was moeilijk te vinden. Maar het is gelukt!

 

Auteur:

Frank Andringa en Milan de Vries

Terug naar blog

Jcob collectie

1 van 8